Biblioteca Virtual del
Patrimoni Bibliogràfic

Biblioteca Virtual del Patrimoni Bibliogràfic

La Biblioteca Virtual del Patrimoni Bibliogràfic està formada per les reproduccions facsimilars digitals de les col·leccions que componen el patrimoni bibliogràfic espanyol. Inclou col·leccions manuscrites i impresos al quals s'uniran, en el futur, altres materials. D'esta manera s'estan recuperant importants col·leccions com les provinents dels monestirs de Santa Maria de Huerta, Santes Creus i Poblet, ara, respectivament, a les Biblioteques Públiques de l'Estat a Sòria i Tarragona, la col·lecció Borbón-Lorenzana, que es troba depositada a la Biblioteca de Castella-La Manxa/Biblioteca Pública de l'Estat a Toledo, les destacades col·leccions d'impresos antics de les Biblioteques Públiques de l'Estat a Lleó, Orihuela, Cadis i Còrdova o les riques col·leccions lul·lianes de la Biblioteca Pública de l'Estat a Palma de Mallorca o fons relatius a la Guerra de la Independència o a la independència de les repúbliques iberoamericanes procedents, respectivament, de la Biblioteca Central Militar i de la Biblioteca Hispànica de l'AECID.

Tant els manuscrits com els incunables i els impresos antics s'han seleccionat per característiques com ara la seua raresa, la seua especial importància bibliogràfica, la seua representativitat o la seua relació amb els fons locals o històrics de determinades procedències com pot ser, per exemple, la col·lecció d'impresos de la Biblioteca Pública de l'Estat a Lleó.

A més, s'estan incorporant importants col·leccions com les relacionades amb la Guerra de la Independència, el segon centenari de la qual es commemorarà el 2 de maig del 2008 i per al que s'està desenvolupant un microlloc específic, estratègia que se seguirà per a cadascuna de les col·leccions destacades, de diversa procedència, que aniran conformant i acreixent la BVPB. D'esta manera, es contribuix a acostar al ciutadà el seu patrimoni bibliogràfic de manera que puga consultar-lo, imprimir-lo, descarregar-lo i, en definitiva, utilitzar totes les ferramentes que es posen a la seua disposició mitjançant l'ús, cada volta més ampli i més avançat, de les tecnologies de la informació i de la comunicació aplicades a la informació bibliogràfica.

Està previst, així mateix, contribuir al projecte Europeana http://www.europeana.eu promogut per la Unió Europea, per a crear una base de dades amb els patrimonis bibliogràfics de tots els estats que componen esta entitat supranacional i entre les quals podran incorporar-se, per complir els requisits tècnics, i per la gran qualitat dels materials bibliogràfics que componen el patrimoni bibliogràfic espanyol, els resultats tant d'esta BVPB com del projecte anàleg Biblioteca Virtual de Premsa Històrica http://prensahistorica.mcu.es.

Així, la base de dades Europeana permetrà l'accés al patrimoni bibliogràfic espanyol a través de projectes com el de la BVPB de manera semblant a com ho realitzaran en altres països europeus.

Característiques tècniques:

La Direcció General del Llibre, Arxius i Biblioteques, a través de la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària té entre els seus objectius posar a disposició dels ciutadans, així com dels investigadors en hispanística de tot el món, els materials que componen la BVPB, que s’aniran acreixent de forma continuada. Este increment serà comunicat a tots aquells que estiguen interessats a través de RSS, és a dir, mitjançant una sindicació de continguts que permetrà que qui utilitze este procediment reba informació puntual de tots i cadascun dels registres que es vagen donant d'alta en la base de dades.

La BVPB és particularment sensible a la realitat plurilingüística de l'Estat espanyol i disposa fitxers d'autoritats, conformats segons el format MARC21, de tal manera que poden utilitzar-se els encapçalaments o punts d'accés en totes les llengües de l'Estat espanyol. Per a això, s'utilitzen els camps específics del Format MARC21 per a registres d'autoritat designats a este efecte. Així mateix, i gràcies a la interfície d'integració de registres, es poden consultar també els registres bibliogràfics mitjançant punts d'accés en anglés elaborats per la Library of Congress dels Estats Units, els quals s'integren fàcilment en els camps específics dels fitxers d'autoritats, i faciliten, així, la consulta internacional del patrimoni bibliogràfic espanyol.

La BVPB compta, així mateix, amb un repositori que s'ajusta al protocol OAI-PMH, d'àmplia utilització internacional, i de forma creixent a Espanya, i que ha sigut triat com un dels pilars de l'arquitectura de la Biblioteca Europea i d'Europeana. Per a això, la BVPB actualitza de forma dinàmica el repositori OAI a partir dels registres MARC21 que es transformen, de manera automàtica, en esquemes de metadades Dublín Core conforme a la norma ISO 15836:2003.

La BVPB apareix com un proveïdor de dades d'OAI-PMH http://www.openarchives.org/Register/BrowseSites i la seua informació apareix en els recol·lectors més importants del món, entre els quals pot citar-se OAIster http://www.oaister.org/viewcolls.html.

La BVPB disposa, així mateix, d'un servidor SRU especificació de la Library of Congress i que suposa el desenvolupament de l'antiga tecnologia client servidor prescrita per la normativa Z39.50 o ISO 23950. D'esta manera, la BVPB es configura com una proveïdora de web services i així figura recollida en el corresponent registre que manté la Library of Congress www.loc.gov/standards/sru/resources/implementors.html.

És important ressaltar que, igual que OAI-PMH, SRU forma part de l'arquitectura d'Europeana i que, gràcies a este procediment i al seu servidor, és més fàcil i més senzill no només accedir als registres bibliogràfics en format d'intercanvi, sinó procedir a la seua descàrrega i integració en terceres bases de dades i afavorir la recerca federada.

Els objectes digitals que conformen la BVPB estan, per tant, compostos de registres bibliogràfics en format MARC21 per a registres bibliogràfics, així com un control dels punts d'accés, mitjançant el format MARC21, per a registres d'autoritat que permet establir variants dels noms i matèries o el ja esmentat accés multilingüístic.

Els fons i localitzacions es troben, així mateix, en format MAR21, la qual cosa afavorix l'intercanvi d'informació referit als exemplars i, en particular, a les notes de cadascun d'ells, de tal manera que és possible ajustar-se al que requerix el reglament que desenvolupa la Llei 7/1985 de Patrimoni Històric Espanyol.

Hi ha un objecte digital multipàgina que permet consultar en format JPEG les imatges de l'exemplar descrit, vinculat a la descripció bibliogràfica mitjançant el camp del format MARC21, establit per a este fi, en el qual consta l’adreça en què es troba el conjunt de les imatges. Tots estos formats, així com l'etiquetatge o l'ISBD, poden mostrar-se a voluntat de l'usuari si este selecciona l'opció corresponent. Així mateix, poden descarregar-se o enviar-se per correu electrònic i es poden seleccionar, també, tres jocs de caràcters diferents.

Tota esta informació, referida a l'objecte digital que conformen els punts d'accés normalitzat, la descripció bibliogràfica, els registres de fons i la còpia digital, està estructurada conjuntament segons METS i la BVPB figura, així mateix, en el corresponent registre d'implementadotes d'esta norma www.loc.gov/standards/mets/mets-registry.html.

Este conjunt de tècniques informàtiques permet donar satisfacció als especialistes de fons antic, que poden consultar la base de dades mitjançant punts d'accés tan importants per a estos tipus de materials bibliogràfics com els llocs d'impressió o els de còpia (en el cas dels manuscrits) o els noms, i les seues possibles variants, d'impressors, llibrers i copistes. En molts casos s'ha produït la normalització d'estos punts d'accés mitjançant els preceptius camps i subcamps del format MARC21 i, així, l'entrada Mantua Carpetanorum dirigirà l'usuari al lloc d'impressió Madrid o l'impressor Ludovicus Sanctionis es traduirà per Luis Sánchez.

No tots els registres que componen la base de dades disposen d'estes facilitats, però el manteniment dels fitxers d'autoritat fa possible que, una volta establida una equivalència, esta puga utilitzar-se en multitud de registres aprofitant, així, i facilitant, d'altra banda, el treball de bibliògrafs i investigadors.

Finalment, esta biblioteca virtual forma part d'un conjunt d'iniciatives de desenvolupament de col·leccions digitals, promogudes per la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària, que permetrà la creació de bases de dades semblants en les comunitats autònomes o en institucions culturals importants (algunes ja estan disponibles amb este procediment). Això permetrà que, mitjançant l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, el patrimoni bibliogràfic espanyol estiga més accessible per als ciutadans i puga difondre's internacionalment i, molt en particular, a través de les iniciatives europees.


Icono de conformidad con el Nivel Doble-A de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI. Este enlace abre una ventana nueva

© Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

www.digibis.com