Biblioteca Virtual del
Patrimoni Bibliogràfic

Biblioteca Virtual del Patrimoni Bibliogràfic

La Biblioteca Virtual del Patrimoni Bibliogràfic està formada per les reproduccions facsimilars digitals de les col·leccions que componen el patrimoni bibliogràfic espanyol. Inclou col·leccions manuscrites i impresos als quals s'afegiran en el futur altres materials. D'aquesta manera s'estan recuperant importants col·leccions com les que provenen dels monestirs de Santa Maria de Huerta, Santes Creus i Poblet, pertanyents respectivament a les Biblioteques Públiques de l'Estat a Sòria i Tarragona, la col·lecció Borbón-Lorenzana que es troba dipositada a la Biblioteca de Castella-La Manxa/Biblioteca Pública de l'Estat a Toledo, les destacades col·leccions d'impresos antics de les Biblioteques Públiques de l'Estat a Lleó, Orihuela, Cadis i Còrdova o les riques col·leccions lul·lianes de la Biblioteca Pública de l'Estat a Palma de Mallorca o fons relatius a la Guerra de la Independència o a la independència de les repúbliques iberoamericanes procedents, respectivament, de la Biblioteca Central Militar i de la Biblioteca Hispànica de l'AECID.

Tant els manuscrits com els incunables i els impresos antics s'han seleccionat per característiques com ara la seva raresa, la seva especial importància bibliogràfica, la seva representativitat o la seva relació amb els fons locals o històrics de determinades procedències com pot ser, per exemple, la col·lecció d'impresos de la Biblioteca Pública de l'Estat a Lleó.

A més, s'estan incorporant importants col·leccions com les relacionades amb la Guerra de la Independència, el segon centenari de la qual es commemorarà el 2 de maig del 2008 i per al que s'està desenvolupant un microlloc específic, estratègia que se seguirà per a cadascuna de les col·leccions destacades, de diversa procedència, que aniran conformant i augmentant la BVPB. D'aquesta manera, es contribueix a apropar al ciutadà el seu patrimoni bibliogràfic de manera que pugui consultar-lo, imprimir-lo, descarregar-lo i, en definitiva, utilitzar totes les eines que es posen a la seva disposició mitjançant l'ús cada vegada més ampli, i més avançat, de les tecnologies de la informació i de la comunicació aplicades a la informació bibliogràfica.

Està previst, així mateix, contribuir al projecte Europeana http://www.europeana.eu promogut per la Unió Europea, per a crear una base de dades amb els patrimonis bibliogràfics de tots els estats que componen aquesta entitat supranacional i entre les quals podran incorporar-se, per complir els requisits tècnics, i per la gran qualitat dels materials bibliogràfics que componen el patrimoni bibliogràfic espanyol, els resultats tant d'aquesta BVPB com del projecte anàleg Biblioteca Virtual de Premsa Històrica http://prensahistorica.mcu.es.

Així, la base de dades Europeana permetrà l'accés al patrimoni bibliogràfic espanyol a través de projectes com el de la BVPB de manera semblant a com ho realitzaran en altres països europeus.

Característiques tècniques:

La Direcció General del Llibra, Arxius i Biblioteques, a través de la Sotsdirecció General de Coordinació Bibliotecària, té entre els seus objectiurs posar a disposició dels ciutadans, així com dels investigadors en hispanística de tot el món, els materials que componen la BVPB que s'aniran augmentant de forma continuada. Aquest increment serà comunicat a tots aquells que estiguin interessats a través de RSS, és a dir, mitjançant una sindicació de continguts que permetrà que qui utilitzi aquest procediment rebi informació puntual de tots i cadascun dels registres que es vagin donant d'alta a la base de dades.

La BVPB és particularment sensible a la realitat plurilingüística de l'Estat espanyol i disposa de fitxers d'autoritats, conformats segons el format MARC21, de tal manera que poden utilitzar-se els encapçalaments o punts d'accés en totes les llengües de l'Estat espanyol. Per a això, s'utilitzen els camps específics del format MARC21 per a registres d'autoritat designats a aquest efecte. Així mateix, i gràcies a la interfície d'integració de registres, es poden consultar també els registres bibliogràfics mitjançant punts d'accés en anglès elaborats per la Library of Congress dels Estats Units, els quals s'integren fàcilment en els camps específics dels fitxers d'autoritats, i faciliten, així, la consulta internacional del patrimoni bibliogràfic espanyol.

La BVPB compta, així mateix, amb un repositori que s'ajusta al protocol OAI-PMH, d'àmplia utilització internacional, i de forma creixent a Espanya, que ha estat triat com un dels pilars de l'arquitectura de la Biblioteca Europea i d'Europeana. Per a això, la BVPB actualitza de forma dinàmica el repositori OAI a partir dels registres MARC21 que es transformen, de manera automàtica, en esquemes de metadades Dublin Core conforme a la norma ISO 15836:2003.

La BVPB apareix com un proveïdor de dades d'OAI-PMH http://www.openarchives.org/Register/BrowseSites i la seva informació apareix en els recol·lectors més importants del món, entre els quals pot citar-se OAIster http://www.oaister.org/viewcolls.html.

La BVPB disposa, així mateix, d'un servidor SRU especificació de la Library of Congress i que suposa el desenvolupament de l'antiga tecnologia client servidor prescrita per la normativa Z39.50 o ISO 23950. D'aquesta manera, la BVPB es configura com una proveïdora de web services i així figura recollida en el corresponent registre que manté la Library of Congress www.loc.gov/standards/sru/resources/implementors.html.

És important ressaltar que, igual que OAI-PMH, SRU forma part de l'arquitectura d'Europeana i que, gràcies a aquest procediment i al seu servidor, és més fàcil i més senzill no sols accedir als registres bibliogràfics en format d'intercanvi, sinó procedir a la seva descàrrega i integració en terceres bases de dades i afavorir la recerca federada.

Els objectes digitals que conformen la BVPB estan, per tant, composts de registres bibliogràfics en format MARC21 per a registres bibliogràfics, així com un control dels punts d'accés, mitjançant el format MARC21, per a registres d'autoritat que permet establir variants dels noms i matèries o el ja esmentat accés multilingüe.

Els fons i localitzacions es troben, així mateix, en format MAR21, la qual cosa afavoreix l'intercanvi d'informació referit als exemplars i, en particular, a les notes de cadascun d'ells de tal manera que és possible ajustar-se al que requereix el reglament que desenvolupa la Llei 7/1985 de Patrimoni Històric Espanyol.

Hi ha un objecte digital multipàgina que permet consultar en format JPEG les imatges de l'exemplar descrit, vinculat a la descripció bibliogràfica mitjançant el camp del format MARC21, establert per a aquest fi, en el qual consta l’adreça en què es troba el conjunt de les imatges. Tots aquests formats, així com l'etiquetatge o l'ISBD poden mostrar-se a voluntat de l'usuari si aquest selecciona l'opció corresponent. Així mateix, poden descarregar-se o enviar-se per correu electrònic i es poden seleccionar, també, tres jocs de caràcters diferents.

Tota aquesta informació referida a l'objecte digital que conformen els punts d'accés normalitzat, la descripció bibliogràfica, els registres de fons i la còpia digital, està estructurada conjuntament segons METS, i la BVPB consta, així mateix, en el corresponent registre d'implementadors d'aquesta norma www.loc.gov/standards/mets/mets-registry.html.

Aquest conjunt de tècniques informàtiques permet donar satisfacció als especialistes de fons antic, que poden consultar la base de dades mitjançant punts d'accés tan importants per a aquests tipus de materials bibliogràfics com els llocs d'impressió o els de còpia (en el cas dels manuscrits) o els noms, i les seves possibles variants, d'impressors, llibreters i copistes. En molts casos s'ha produït la normalització d'aquests punts d'accés mitjançant els preceptius camps i subcamps del format MARC21 i, així, l'entrada Mantua Carpetanorum dirigirà l'usuari al lloc d'impressió Madrid o l'impressor Ludovicus Sanctionis es traduirà per Luis Sánchez.

No tots els registres que componen la base de dades disposen d'aquestes facilitats, però el manteniment dels fitxers d'autoritat fa possible que, una vegada establerta una equivalència, aquesta pugui utilitzar-se en multitud de registres aprofitant, així, i facilitant, d'altra banda, el treball de bibliògrafs i investigadors.

Finalment, aquesta biblioteca virtual forma part d'un conjunt d'iniciatives de desenvolupament de col·leccions digitals, promogudes per la Sotsdirecció General de Coordinació Bibliotecària, que permetrà la creació de bases de dades semblants a les comunitats autònomes o en institucions culturals importants (algunes ja estan disponibles amb aquest procediment). Això permetrà que, mitjançant l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, el patrimoni bibliogràfic espanyol sigui més accessible per als ciutadans i pugui difondre's internacionalment i, molt en particular, a través de les iniciatives europees.


Icono de conformidad con el Nivel Doble-A de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI. Este enlace abre una ventana nueva

© Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

www.digibis.com